Eski Bursa'nın Kitabevleri

Bursa Kitapları

Bursa'da Sahaflar

Bursa'da Edebiyat

 

 Bursa’daki Kitapçıların Son Yüzyılı, Uğur Ozan Özen, Nilüfer Belediyesi Haziran 2021, 182 sayfa

 

 

    Mahfel’den Heykel’e doğru giderken Setbaşı Köprüsünü geçince eskiden Prestij sinemalarının olduğu yerde Saray sineması vardı. Ünlü Cadde'ye sapmayın, karşı köşede kuruyemişçi İbrahim Görker beyin dükkanıyla karşılaşırdınız. Biraz daha ilerlediğinizde şimdiki Koçbank’ın (sonradan Yapı Kredi oldu- AC) bulunduğu yerde olsa gerek, Ali Haydar Kitapevi’ne gelirdiniz….Bu kitapevi, yanılmıyorsam miras yoluyla daha sonra Armağan Gerçeksi’ye kaldı. Gerçeksi her zaman dükkanda olurdu. Yine yanlış anımsamıyorsam, Ünlü Cadde’de Hacıbey Kebapçısı’nın sırasında kırtasiye dükkanı olan Turgay Debreli ve şimdiki Yıldırım Kırtasiye’nin sahibi Yıldırım Kamacı burada çalışırlardı. Yıldırım daha sonra Suat Kırtasiye’de de çalıştı. Heykel’e doğru yürümeyi sürdürelim. Maliye binasını geçtikten sonra Yeşil Bursa Eczanesi’nin sırasında Zeki Mumcu’nun kitap da satılan kırtasiye dükkanına ulaşırdınız (Hilmi Büyükşekerci, Zeki Mumcu'nun kitapçı dükkanının daha önceden Ulucami'nin karşısında olduğunu söyler: buradan ulaşabilirsiniz). Daha sonra burayı Sinan Bür de çalıştırdı. (.......yazarın az ayrıntı vererek andığı diğer kitapevleri Şekercioğlu Kitabevi, Suhulet Kitabevi, Altıparmak’ta akademinin karşısında yer alan Akademi Kitabevi ).

                         İznik'ten bir kitapçı

    Vilayet binasını geçtikten sonra Türk Ticaret Bankası ile Kafkas Pastanesi arasında kitap da satan Suat Kırtasiye vardı. Burası önceleri Foto Suat diye bilinen fotoğrafçıydı. Daha sonra fotoğrafçılıktan kitapçılığa döndüler. Suat Kırtasiye’de, daha sonra vilayetin hemen üstünde eski adliyenin karşısında Foto Spor’u açacak olan Ali ile Yıldırım Kamacı çalışırdı.

    Atatürk Caddesi’nde Kafkas pastanesinin köşesinden Basak Caddesi’ne dönünce Karaşeyh Camisi’nin arkasında Özşen Kitabevi vardı. Sahibi ise Sabahattin Özşen idi. Sonraları Nahit Kayabaşı da burada çalıştı.

     Melih Elal, Mekanın Bursa Olsun, Nilüfer Akkılıç Kütüphanesi Yayınları, 1.b s., 2009, s. 28-30

   Altıparmak Yazıcıoğlu sinemasından aşağı doğru inen aralıkta Kardeş Kitabevi vardı. Mustafa adında emekli bir öğretmenin çalıtırdığı bu kitabevine 1984'de Aziz Nesin imza günü için gelmişti. O zamanların Akademisi, günümüzde Osmangazi Kaymakamlığı olan yerin karşısında Ergin Altay'ın küçük Akademi Kitabevi vardı. Ergin Bey daha sonra dükkanını az yukarı taşıyıp adını Haşet Kitabevi yaptı. Buraya yakın bir yerde bulunan Murat Pasajı'nın girişinde Örnek Kitabevi vardı, sahibi ise Fikri Bıçakçı idi.

      Haluk Cengiz, Bursa'da Yaşam (Mayıs 2005), Aziz Nesin'in Bursa günleri hakkındaki yazısı, s. 150  

                                   

                  2  Şubat 1975- Akademi Kitabevi- Nahit Kayabaşı ve Fazıl Hüsnü Dağlarca

Sinan Bubik Mahfel'in karşısında Karlıova Kitabevi olduğunu hatırlıyor. (buradan ulaşabilirsiniz

                          

                            Sanat Kitabevi (Yeşil), 1980'ler (solda Nevzat Çalıkuşu)

 

   1940'larda Bursa'daki kitapçılar: İhsan Şekercioğlu’na ait Akın, Zeki Mumcu’ya ait Ankara, Esat Seltün’e ait Okullar Pazarı kitabevleri.

(Kaynak Zakir Avşar'ın Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi (Cilt 29, Sayı 2-2018, ss. 232 - 250'deki Hüseyin Orak Adlı Bir Müteşebbis Türkiye Kılavuzu Adlı Bir Eser ve 1940’lı Yıllarda Bursa başlıklı makalesi.  


               
                                       Ali Haydar Kitabevi (Heykel), 1930'lar


                  
 Ali Haydar Kitabevi, 1970'ler (solda Armağan Gerçeksi, sağda Yıldırım Kamacı)

                     
                                Özşen Kırtasiye (Basak Caddesi)

     
                 Gerçek Kitabevi - 1977 (PTT üstü- Maksem)

Bu sitenin son güncelleştirilme tarihi 11/03/24