Necati Akgün (1925-2012)

Bursa'nın Simgeleşmiş Kişileri

Bursa'da Basın

Bursa'da Siyasi Hayat

   Yunanlılar Bursa’yı işgal ettiğinde babası Hacı Şakir emniyet müdürüydü. İşgalden kaçan aile bireyleri Bilecik/Pazaryeri’ndeki akrabalarının yanına gittiler, Necati Bey burada doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Bursa ve İstanbul'da tamamladı. Gazetecilik mesleğine 1945 yılından itibaren Bursa'da yayımlanmakta olan Ant gazetesinde başladı. Bilecik'te Pazaryeri, Bursa'da Çivi gazetelerini çıkardı.  Hürriyet ve Milliyet'in Bursa temsilciliklerini yaptı. Bursa'da yayımlanan Millet gazetesinde genel yayın yönetmenliği görevinde bulundu.

                         
    1 Ocak 1970'te Ersan Suphi Karakaptan, Dursun Cinkarataş ve Halil Gönenç'le birlikte Bursa'nın Sesi gazetesini çıkarmaya başladı. 1967-1977 yılları arasında Bursa Gazeteciler Cemiyeti’nin ve bir süre Türkiye Gazeteciler Sendikası Bursa Şubesi'nin başkanlığı görevlerinde bulundu. Anadolu Basın Birliği'nin kuruluş aşamasında katkı sağladı.
    
   Bursa'nın Sesi'nin Nail Yenice'ye satılarak Uludağ adıyla yayımlanmaya başlamasından sonra Bursa Hakimiyet gazetesinde köşe yazarı oldu. 2001 yılında bu gazetedeki günlük yazılarına son verdi. Siyasi hayatı 1980 öncesinde başladı, Cumhuriyet Halk Partisi'nde (CHP) çeşitli görevler aldı, il genel meclisi üyeliği yaptı, birkaç kez milletvekili, bir kez de belediye başkanı adayı oldu.     

    1980'den sonra Halkçı Parti'nin (HP) kuruluşuna katıldı, partinin il başkanlığını yaptı, milletvekilliğine aday gösterildi. Sosyal Demokrasi Partisi'yle (SODEP) Halkçı Parti'nin birleşmesi ile oluşan Sosyal Demokrat Halkçı Parti'de (SHP) de çeşitli görevlerde bulundu.
    1992'de Cumhuriyet Halk Partisi'nin yeniden açılması üzerine bu partiye katıldı.
    Sahibi olduğu Çivi adlı dergide yayımlanan bir fıkra nedeniyle para cezasına çarptırıldı, derginin yazı işleri müdürü Yalçın Kaya da hapse mahkûm oldu.

     27 Mayıs ihtilaline destek vermek için düzenlenen mitingde Necati Akgün kürsüde (3.6.1960)

   Necati Akgün Bursaspor ve Uludağ Üniversitesini kuran heyetin içinde yer almasını hayatının en önemli iki olayı sayar. Şu günlerde "Kimler Geldi, Kimler Geçti" başlıklı bir eser üzerinde çalışıyor. Yapıtları: Pazar Gülü (roman, gazetesinde yayımlandı) ve Son 100 Yılın Bursa Olayları ve Anılarım. 

     Necati Akgün lise yıllarında yaz tatillerinde Kapalıçarşı'da çalıştı. Cezaevine iplik götüren arkadaşı İsmail'e takılarak birkaç kez cezaevine gitti. Bu ziyaretlerinde Nazım Hikmet ile tanıştı. Yukarıdaki fotoğraf bu ziyaretlerden birinde çekildi: Nazım'ın sağında Raşit Kemal, solunda İzzet (?), önde Necati Akgün

 


        1973 Yerel seçiminde Bursa belediye başkan adayı Necati Akgün'ün demeci

-----------------------------------------------------------------------------------

     Teleferiğin ilk yolcusu Necati Akgün olmuş. Milliyet gazetesi Bursa temsilcisi olduğu için ilk seferi yapan kişi olmak istemiş. Basit sal şeklindeki teleferiğe bağdaş kurarak oturmuş ve gözlemlerini gazetede yazmış.

                                                          (Erdal Özdür, Bursa’da zaman, sayı 8 (2013), s. 20)

 

Bu sitenin son güncelleştirilme tarihi 07/11/23